Scroll Top

Τα οφελη των αρωματικων κεριων συμφωνα με εναν ψυχοθεραπευτη.

pexels-taryn-elliott-4099355

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Kendal Cornish

Πολλοί από εμάς καίμε περισσότερα κεριά τελευταία από ποτέ άλλοτε. Τα κεριά είναι παράδοση σε πολλούς πολιτισμούς, στήριγμα σε πολλά σπίτια, ακόμη και πολυτέλεια για να κεράσεις τον εαυτό σου και τους άλλους, υπάρχουν όμως πραγματικά οφέλη από το κάψιμο τους; Ειδικά σε μια εποχή όπως τώρα, που πολλοί από εμάς είμαστε σε καραντίνα λόγω COVID, μπορούν τα κεριά να επηρεάσουν πραγματικά το πώς νιώθουμε για τον χώρο μας; «Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα αρωματικά κεριά μπορούν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στις φυσιολογικές επιδράσεις της διάθεσης, του στρες, της ικανότητας εργασίας και της συνολικής ψυχικής υγείας», δήλωσε η Χρύσα Χαλκιά, διαπιστευμένη κλινική ολοκληρωμένη ψυχοθεραπεύτρια και γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεύτρια. Η Χαλκιά έγραψε ένα άρθρο για την επίδραση που έχουν τα αρωματικά κεριά στη μείωση του άγχους, αλλά της μιλήσαμε απευθείας για τα ευρήματά της.

“Η καταπραϋντική επίδραση που έχουν τα κεριά βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις μυρωδιές. Η μυρωδιά των αρωματικών κεριών διεγείρει το μεταιχμιακό μας σύστημα, το μέρος του εγκεφάλου που φιλοξενεί τη μνήμη και τα συναισθήματά μας. Ορμόνες όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη μπορούν να παραχθούν για να βοηθήσουν Ως εκ τούτου, η συναισθηματική μας κατάσταση επηρεάζεται από τη σχέση που υπάρχει μεταξύ των μυρωδιών, των αναμνήσεων και των συναισθημάτων». Εν ολίγοις, ορισμένες μυρωδιές μπορεί να είναι ελκυστικές για εσάς λόγω των αναμνήσεων που έχετε σε σχέση με αυτές. Αλλά ορισμένες μυρωδιές ενεργοποιούν τις ίδιες ορμόνες ξανά και ξανά σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, καθιστώντας τις ευρέως δημοφιλείς ως προς τις ηρεμιστικές μυρωδιές του σπιτιού. Αυτά τα αρώματα, όπως το γεράνι, η λεβάντα και η μέντα, έχουν «αποδειχθεί χρήσιμα για τη θεραπεία διαφόρων ψυχολογικών και φυσιολογικών διαταραχών».

Ενώ το ylang ylang «προωθεί τα συναισθήματα χαράς και ευκολίας», το γιασεμί «βελτιώνει τα θετικά συναισθήματα και τα επίπεδα ενέργειας». Η μέντα και ο δυόσμος “ξυπνούν το μυαλό σας… ενισχύουν την εστίαση… και βελτιώνουν τη μνήμη”, αλλά αν ψάχνετε κάτι για να ηρεμήσετε το άγχος σας, το δεντρολίβανο, το λεμόνι, το χαμομήλι και το γεράνι είναι για εσάς. Η Χαλκιά προτείνει, για όσους αγωνίζονται να διατηρήσουν μια θετική προοπτική κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, τη χρήση κεριών με άρωμα εσπεριδοειδών, τα οποία αποδεδειγμένα «φτιάχνουν τη διάθεση και τονώνουν την ενέργειά σας». Συνιστά το Choisya της Diptyque, “ένα κερί με άρωμα πορτοκαλιού με νότες από γλυκά εσπεριδοειδή, φρέσκα πορτοκάλια και πράσινα φύλλα” ή το “True Grace Wild Lime Scented Tin Candle για λίγη ενεργειακή τόνωση. Το NEOM Happiness Scented Candle , “που έχει μια υπέροχη μυρωδιά λεμονιού, μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο θετικά.” Εδώ είναι μερικά άλλα κεριά με αρωματικές νότες που αποδεδειγμένα καταπραΰνουν το άγχος. Είμαστε σίγουροι ότι θα ζεστάνουν τον νέο σας χώρο εργασίας από το σπίτι και θα σας προσφέρουν άνεση σε τέτοιες αβέβαιες στιγμές.

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: Travel & Leisure

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Scenthome